Mèxic, patrimoni ecològic en perill

Com bé sabem a Catalunya la sembra ecològica de panís (blat de moro) està gairebé extingida a causa de la coexistència impossible amb del seu competidor transgènic. Ara Mèxic, lloc d’origen del "maiz", ha aixecat la moratòria que mantenia sobre els conreus transgènics amb el perill que això comporta.

Les millores genètiques de les varietats de panís convencional (les que han anat fent els agricultors al llarg de centenars d’anys) sovint han fet que aquest panís depengui més de la cura del pagès. A canvi aquesta planta tindrà unes característiques especials com ser més gustos, tenir un color específic o servir millor per a fer crispetes. Ara, amb la millora realitzada per mitjà de l’enginyeria genètica, aquestes plantes tenen un avantatge que les fa competir amb totes les altres varietats de la seva espècie i per tant allà on vagi superarà les adversitats que una planta convencional no podrà suportar. Que comporta això? Que l’avantatge que tindrà el transgènic farà que aquest ocupi tot el terreny on hi ha conreat el més feble, és a dir, el convencional.

Davant d’aquesta situació, no és molt arriscat renunciar a la diversitat de milers de varietats de panís conreades durant milers d’anys per voler guanyar productivitat? El benefici econòmic és molt clar, però quin serà el preu ecològic que haurem de pagar?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.