Paradigma d’equitat

Com tots sabem l’India està creixent a un ritme desbocat, ara els països emergents volen assolir objectius occidentals amb els riscos que això implica. Vandana Shiva il·lustra molt bé el que ella anomena "paradigma d’equitat".  Imaginem els mil milions d’habitants del segon país més poblat del món contaminant tant com els països industrialitzats del nord. El paradigma és que si tots els habitants del planeta consumissin recursos al mateix ritme que els EUA o Europa necessitaríem 5 Terres per satisfer la demanda. El missatge doncs d’aquesta societat occidental cap quadrada és erroni: no els em de dir als països que es desenvolupen – Ei no creixis tant que la Terra no suportara aquesta pressió. El que toca ara és decréixer perquè ja fa massa temps que la nostra petjada ecològica per habitant supera la capacitat de regeneració de la Terra, de una de sola que és el que tenim. Si nosaltres no som prou assenyats com per a iniciar el decreixement, quí som per dir-li a ningú el que ha de fer o ha de deixar de fer?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Paradigma d’equitat

  1. macarro diu:

    Qui escolta? Doncs Vandana Shiva ho deixa ven clar:

    “A la democràcia de la Terra, les solucions no vindran de les transnacionals ni dels governs que han devastat el planeta i destruït la vida de la gent. Vindran d’aquells que saben com viure amb lleugeresa, que mai no han estat addictes al petroli, que no veuen la bona vida com un , sinó que més aviat tenen cura de la terra i de la seva comunitat.”

    Jo escolto les veus crítiques amb el sistema i tots qui ens preocupem per la salut del planeta hauriem de fer el mateix. Som nosaltres al cap i a la fi qui canviarem la història.

Els comentaris estan tancats.